Çikolatalı Donut





Uzun bir aradan sonra merhaba.Bir takım teknik, ruhsal, bla ve bla sebeplerden dolayı mutfaktan uzak kaldım.Ama birazdan vereceğim tarif ile sanırım 'dönüşüm muhteşem olacak' olayını gerçekleştireceğim.

Evet tarifimiz çikolatalı donut.İsteyen farklı süsleyebilir tabi.Ben çikolatalı yaptım.Oldu.İyi oldu çok ta güzel oldu.

O halde geliyor malzeme listesi;

2 yumurta,
3 çorba kaşığı toz şeker,
1 paket yaş maya, (Yanlız 4lü paketlerde satılıyor.4ünü birden koyayım demeyin.Bir tane işte.)
1 çay kaşığı tuz,
1 çay bardağı ılık süt,
1 çay bardağı ılık su,
4 su bardağı un.

Kızartmak için yağ.
Süslemek için 2 paket çikolata.(Büyük paket ama.Kocaman böyle.)


Şimdi itiraf etmeliyim ki hamur konusunda hakimiyetiniz yoksa donut hamurunu hazırlamak zor gelebilir.Bu aşamada anne faktörünü devreye sokabilirsiniz.Ama yok ben çok güzel hamur yoğururum, kıvamdan anlarım diyorsanız çok basit.

Anlatıyorum.

Her zamanki gibi öncelikle yumurtaları ve şekeri güzelce çırpıyoruz.Ardından 3 bardak unu karışımın üzerine döküp, ortasında bir çukur açıyoruz.
Minik çukurumuza mayayı,tuzu,su ve sütü koyup asıl zor olan işleme, yani yoğurma aşamasına geçiyoruz.Hamurun olması gereken kıvam meşhur 'kulak memesi kıvamı'.Verdiğim ölçü eksik olabilir.Hava sıcaklığı, mutfağınızın, elinizin sıcaklığına göre değişiyor hamur kıvamı.Böyle bir durumda bana yanlış tariften ötürü küfür etmeden önce biraz daha un eklemeyi deneyin.Görün bakın hamur nasıl kendine geliyor.

Hamur istediğimiz kıvama geldikten sonra, büyük bir tepsiyi unlayıp, üzerine hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayarak diziyoruz.Ve üzerlerine tekrar un serpiyor ve mayalanmaya bırakıyoruz.(Fazla büyük olmasın toplarınız.Mayalanma aşamasında hamur kabarıyor çünkü.)

Peki nedir bu mayalanma olayı?

Maya hamurun daha bir kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlayan bir şey.(Şey.)
Ve biz de tam bunu istiyoruz donut yaparken.Bu yüzden yuvarladığımız hamur topçuklarının üzerini bir bezle örtüp 20 dakika kadar bekletiyoruz.

20 dakika sonra ceviz büyüklüğündeki hamurların kabarmış olduğunu göreceksiniz.Ve artık şekil vermeye başlayabiliriz.Donut şeklini biliyorsunuzdur muhtemelen.Elleriniz temizse parmaklayarak(kehkeh) yada çatal yada bıçağın tersiyle hamurun ortasına delik açıyoruz.Ve üzerlerini örtüp yeniden 20 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.

(Biliyorum.Maya işlemi sıkıcı.Sabredemiyorsunuz.Hatta donutları düşündükçe bu sabır daha da katlanıyor.)

Evet artık kızartılmaya hazırlar.Güzel bir tavaya biraz bol yağ koyup kızartıyorsunuz.Merak etmeyin fazla yağ çekmiyor bu hamur.Ama yine de sağlığıma dikkat ediyorum diyorsanız kızardıktan sonra peçete serdiğiniz bir tepside yağını alabilirsiniz.Yaklaşık 1-2 dakikada kızarıyor.

Ve koku...Sade olarak bile deneyebilirsiniz.Muhteşemler.

Diğer yandan çikolataları benmari usulü eritiyoruz.( Yorgunum.. Benmari bilmeyenler internetten bilgi edinsin.) Erittikten sonra çok az su eklemenizi tavsiye ediyorum.Zira çok koyu bir sos olmaması gerekiyor.

Daha sonra donutları teker teker çikolataya batırıyoruz.Sadece bir tarafını tabiki.Dediğim gibi dilerseniz farklı süsleyebilirsiniz.Kremalı bir sos hazırlayabilirsiniz.Canınız nasıl istiyorsa, evde ne varsa falan işte.


Son olarak dolaba koymayı sakın düşünmeyin:) Serin bir yerde saklayın donutçukları.



Afiyet olsun..



Merve.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder